Crea Centt Ви:

Зареждане ... Зареждане ...

30 години под светлината на метала

30 години под светлината на метала

30 години под светлината на метала е една уникална изложба – базар, на Фамилия Недеви, която ще се открие официално на 15 септември 2017 г. (петък) от 18.30 часа в Регионален Етнографски музей – Пловдив.

На Ваше разположение, за да се докоснете до тяхното творчество и, за да се запознаете, ще бъдат Марин Неделев – майстор медникар, Христо Неделев – майстор ножар и Павел Неделев – майстор ножар.

30 години под светлината на метала е мястото, където ще можете да се запознаете и за научите повече за Марин Неделев (Карлово), който заедно с брат си Христо става член на ЗМНХЗ през 1990 г. Изработва традиционни по форма медни съдове – сахани, тасове, подноси, джезвета, кани, бокали и т.н., но и красиви чаши за бира, непознати по форма у нас. Оставените от медникарското чукче малки вдлъбнатини по съда по своеобразен начин пречупват и отразяват светлината във всяка една от тях и точно тази игра на светлина прави изделията му живи и блестящи.

30 години под светлината на металаХристо Неделев – майстор ножар, който също е част от изложба базар – 30 години под светлината на метала, е член на ЗМНХЗ от 1990 г. През 2010 г. печели първа награда на Международния панаир на народните занаяти – Етъра с копие на 200-годишен нож грошак. Най-добрият майстор на класическата кания. Сам прави металната сплав за ножовете си, затова са здрави и събрали целия блясък на белия метал. Изработва най-различни типове ножове, но любим му е ергенският нож – „тънък, остър и бърз”.  Той е учител на своя племенник Павел, който е вторият ножар в семейството.

Павел Неделев  – е майстор ножар и член на ЗМНХЗ от 2000 г. Прави различни видове ножове – европейски, традиционни, ловни и т.н, но истинската му страст са гравюрата и инкрустацията върху тях, която ги прави уникални. Заедно с чичо си Христо участват в много изложби и пленери у нас.

Те са уникална фамилия, не само заради майсторските им умения в трудни занаяти, като медникарството и ножарството, но и заради това, че по стара възрожденска традиция запазват и продължат занаята в семейството. Те са едни талантиви хора, благодарение на които можете да видите уникални изделия част от изложбата базар 30 години под светлината на метала.

Ножовете, освен със здравината, могат да Ви грабнат и с декорацията си, защото всеки е различен и е излязъл изпод ръцете на майстора. Същото важи и за медните съдове, при които се спазват традиции на по 200 години при изработката им. Техни произведения греят в домовете на много видни личности от страната и чужбина, защото няма по-ценен подарък, който да получиш или  да направиш на себе си от работен със сърце и душа предмет, в който са вплетени красотата и традициите, с които си закърмен.

Изложбата 30 години под светлината на метала ще гостува в РЕМ – Пловдив до 30 септември 2017.

Заповядайте!

Този материал достига до Вас благодарение на любезното съдействие на РЕМ – Пловдив, партньор и приятел на Crea Centt.

 


Коментирай


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 


Открийте магията на нашите ръчно изработени вълшебства:


Посетете нашият магазин www.decorra.eu

Последвайте ни във Facebook

септември 2020
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930