Crea Centt Ви:

Зареждане ... Зареждане ...

Духът на Българската шевица

Знаете ли, че от 1 до 14 юни 2017 г. Регионален етнографски музей – Пловдив ще радва гостите си с изложбата „Духът на българската шевица” от колектив за народна шевица и плетиво „Българка”.

Тази изложба е разказ, написан с игла и конец от дамите от клуб „Българка”, които искат да съхранят и предадат натрупаните опит и знания при изработване на шевици, плетива и дантели, на млади последователи, запленени от магията на ръкоделието. В името на тази кауза е насочена цялостната им творческа енергия и емоционална обвързаност с традиционните техники. Фокусът на дейността на клуба пада върху умелото съчетание на вкуса на съвременния човек с използването на добрите стари практики.

В представените творби, чрез разгръщане на фантазията и вдъхновението, личи съвременната интерпретация на традицията – бижута и украси за домакинството, изработени с техниката на везбата и на шитата дантела „кене”, малки пана и аксесоари, реализирани чрез совалковата калоферска дантела, шевици върху модерно облекло, различни декорации от дантели на една кука.

Умелото боравене с колорита и композицията на българската шевица е доказателство за майсторството на творците от клуб „Българка”.Хармонията от цветове и използването на различни естествени материали допълват съвременното звучене на облеклата и аксесоарите от плъсти.

Българската жена е истински извор на хармония, вдъхновение и самочувствие. Тя успява да превърне своите дарба и умения в безценно наследство, с което можем да се гордеем пред останалия културен и цивилизован свят.

Заповядайте на официалното откриване на изложбата на 1 юни 2017 г. от 18:00 ч в изложбената зала на Регионален етнографски музей – Пловдив!

Ако искате да знаете цялата програма на колегите от РЕМ – Пловдив, за да планирате свободното си време и да не пропуснете да присъствате, моля надникнете тук: Календар на събитията е РЕМ – Пловдив за 2017 г.

За снимка на публикацията е използван личен архив на Иванка Коева, автор на Колието с шевица

 


Коментирай


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 


Открийте магията на нашите ръчно изработени вълшебства:


Посетете нашият магазин www.decorra.eu

Последвайте ни във Facebook

април 2024
П В С Ч П С Н
« февр.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930