Crea Centt Ви:

Зареждане ... Зареждане ...

Карвинг туршия

Честно да си призная, за домашна туршия през зимата всяка година си мечтая. Хапвам си я с апетит без дори да я съчетая с домашна гроздова ракийка  за аператив. Мама зеленчуков разсад на пролет сади, с кладенчова вода го полива, под найлона прозрачен от студ, градушка и дъждове го скрива. На слънцето от време на време го показва, за да му се радва с топли лъчи и здрави стебла да му помага да твори. Пролетният вятър листенцата нежно да милва, без растежа му много да засилва. Няма изкуствени химикали. Само с въздух, вода, слънце и плодородна почва го храни.

Morkovi-Karving-Creacentt

Еко продукцията на лято вече е готова да се консервира в стъклени буркани, а после в казана малко да кипне и да се свари.  Важно е капачката да е здрава и да няма бумбаш*, затова от водата гореща трябва да се вадят еваш – еваш. Вакуумирането е важен момент затова трябва да се внимава да не убегне нещо или да бъде пропуснат като консервен елемент. Бурканите студени поемат по своя път към мазата, където на рафтовете дървени започват да си съперничат с компотите и сладката.

Тази година нещата са различни. Зеленчукопроизводството всички граници надмина – доматите са едри като за двамина, пипера ръста ми чак надмина. 🙂 Zelenchuci-Rezba-Crea-Centt

Магданоза е строен като левент, а пък моркова е все така оранжев изправен и напет. 🙂 Целината се разлиства зелена, сякаш е с дантела украсена. Краставиците са тънки и дълги, сякаш гледам краката на мадама, която непрекъснато кара спортни кънки.   

CreaCentt-Karving-turshiya

Затова на мама изненада реших тази година да направя като карвинг туршия и предложа да види как се прави.  Вярно играчка е голяма, но пък зимната празнична фиеста ще е като Коледна и Новогодишна забава – с много форми, вкусове и цветове, ала най – вече запечатана в нашите умове.

Дали е случайно или не, това не мога да кажа, но пък със сигурност с думи римувани мога да разкажа, а със снимков материал да покажа, как в домашни условия карвинг туршия може да се направи, която цяла зима от килера да ви намига и да подканва вашия апетит.

Снимките са повече от оригинални. Думи не знам дали има нужда да добавям, защото всичко се вижда сякаш сте седнали в театъра на първия ВИП ред.

Zelenchuci-Karving-creaCentt

Но, все пак имайте предвид, че ако с консервно производство за зимата ви се занимава с повечко търпение, подходящи зеленчуци и ножове за резба, можете да организирате на баба за внуците голяма ваканционна веселба. Те са в повечето случай на лято при баба и са винаги на крак да помогнат с мерак.

Неусетно как дойде, време да сложа край, макар че не ми се напуска този зеленчуков рай.

Статията със снимките бързам на мама да покажа, за да не губя време в приказки и разказ, а направо да докажа. 

На търпеливите и предприемчивите желая успех!

———————————–

Бумбаш* – получава се когато капачката не е добре вакумирана и съдържанието ще се развали, ако се остави дълго време да стои.

Снимки: Социална мрежа Facebook

 

 


Коментирай


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 


Открийте магията на нашите ръчно изработени вълшебства:


Посетете нашият магазин www.decorra.eu

Последвайте ни във Facebook

юли 2020
П В С Ч П С Н
« ян.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031