Crea Centt Ви:

Зареждане ... Зареждане ...

Пътят на дърворезбата към сърцето на учителя

Karuca-taligaНеусетно кога, но дойде време на занаятчийско пътешествие да поемем …  Да се качим на колата и да тръгнем на дълъг път през градове, села и паланки. Българските корени да търсим, славни майстори да срещнем, за интересни занаяти, техники и тънкости да си говорим, стойностни и майсторски продукти ний да Ви представим, но най-вече много радост чрез тази инициатива да Ви доставим.

С помощта на факти и данни, облечени в думи и снимки красиви, тръгвам по пътя на дърворезбата.

Там някъде в далечината, където пътя свършва, сгушено между слънцето и земята, се крие село Овча Могила. Пред спретнатият двор и каручка с рисунки красиви, с усмивка и ведър тон, ни посреща Учителят, Художникът, Дърворезбарят – Иван Каменов.

Иван Каменов

Иван Каменов

Вече почти 30 години дърворезбарят Иван Каменов Иванов вае с длетото си икони, пана, слънца, пластики и др. През 1995 г. става член на “Задругата на майсторите на художествените занаяти”, след успешно издържан изпит. До момента има няколко участия в националната изложба “Орешака”, а част от творбите му красят български, европейски и американски домове и институции. Ръцете на един дърворезбар са неговите длета, с които Иван Каменов създава редица красиви рамки за гоблени, фамилни надписи за входни врати, малки домашни иконостаси, ракли за бижута, розетки за таван с български традиционни мотиви и много др.

Самият той се колебае да определи коя от двете му страсти е по-голяма – изобразителното изкуство или дърворезбата. Като бивш преподавател, разказва че и за двете професии започнал да се подготвя по едно и също време в Учителския институт в Станке Димитров, НО когато през 1976 г. на окръжна изложба на декоративното приложно изкуство в гр.Велико Търново се представя с интарзия – украсяване на кутии, шкафове, мебели с фигурки от разноцветен дървен материал, доайенът на дърворезбарите в региона Атанас Димитров го посъветвал да се отдаде на дърворезбата. Така дърворезбата намира своя път към сърцето на Учителя, който и до ден днешен не съжалява, че е предприел тази стъпка в своето творческо развитие.

Кукерска маска

Кукерска маска

Като привърженик на Дебърската резбарска школа, често посещава двата центъра на българските дърворезбари гр.Трявна и с.Жеравна. Участвал е в редица изложби на дърворезби в страната, а на Балканската изложба на народните занаяти в с.Орешак, Троянско се откроява със своята кукерска маска.

Основните видове материали за дърворезбоване – липа и орех, Иван Каменов си набавя от горите около гр. Павликени, предимно от Вишовград. Творецът се съобразява изцяло с вкусовите предпочитания на клиентите като остава верен на установената от дърворезбарите символика, която има предметен характер: жълъд за здраве, роза за хубост, лале за обич. Когато изработва предмети за някоя девойка непременно слага птица, а когато става въпрос за семейство елемента е две птици. Скрита обаче остава символиката на кутийката за бижута, която той прави за бившата външна министърка г-жа Надежда Михайлова. 🙂

Иван Каменов съветва младите, начинаещи дърворезбари първо да усвоят техниката на т.нар. “овчарска резба” – “нокътчета”, плитки драскулки, за да стигнат до виртуозното изпълнение на сложната “барокова” дърворезба, при която релефите достигат до 20 см. дълбочина и се преминава през няколко пласта в дървото, за да се постигнат фините релефи.

Според дърворезбаря Иван Каменов, много фина и “тънка” работа е байцването на творбата, за да се постигне еднаквост на тоновете, защото при различни дълбочини дървото е ту светло ту тъмно. Трябва добре да се познава дървото, защото всяко едно е различно.

За финал, нашият събеседник, сподели, че:

Бъдещият дърворезбар трябва да има афинитет към рисуването, защото занаятът не е само в длетото. Нужна е много мисъл и точност при изработване на орнаментите и детайлите. Ръчната изработка на изделия от дърво все повече ще се цени, тъй като дървото внася топлина и уют в дома.

 

 

 


Коментирай


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 


Открийте магията на нашите ръчно изработени вълшебства:


Посетете нашият магазин www.decorra.eu

Последвайте ни във Facebook

юли 2020
П В С Ч П С Н
« ян.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031