Crea Centt Ви:

Зареждане ... Зареждане ...

Разказ за буквите

Лятото тепърва предстои и започват щурите игри.

Слънце силно жари детските коси, но не спират пакости, море, мечти.

Всички букви вече знаеш и със сричките умело си играеш.

Думи мънички редиш, малки изречения строиш.

Азбуката вече знаеш, но си начинаещ.

Всеки ден ще си играеш, но и нови светове ще опознаеш.

Буквите стоят в стегнат ред и те водят за ръка и все на пред.

Смело ти върви и приятел с азбуката си бъди!

 

Всички планове вече са начертани, бюджетите са определени, тоалетите са замислени, остава само куфарите да извадим и в колата да се “натоварим”. Ваканция, оле – оле – оле! …

Като изключим детския празничен трепет и емоциите свързани с получаването на подаръци, ваканцията и лятото са най-чаканите и най-жадуваните моменти за децата. Там някъде на плажа, в хижата на планината или пък у дома на хладината, всички букви, книги и читанки си почиват. Ученолюбивите и жадуващите за нови знания и хоризонти не спират да си преглеждат учебниците и тетрадките, да милват зацапаните страници и да преговарят буквите и цифрите, които вече са научили. Къде на шега, къде на игра, не спират преговори да правят и сега.

За палавите и игривите, тези занимания се оказват скучни и дори досадни. Те нямат търпение да се отдадат на детски игри от сутрин, та чак до късно вечер дори.

За да не прекъсвате интереса и да поддържате вниманието на Вашите малчугани, Ви предлагаме интересен начин, чрез който да им напомняте за онези графични елементи и усукани форми, благодарение, на които могат да четат, да пишат и правилно да говорят.

За малките съкровища, на които ученето на азбуката тепърва предстои, нашето предложение е повече от подходящо, а именно – направете си сами букви от плат!

Най-добрият вариант е да изработите буквите изцяло от т.нар. филц, тъй като плата има дълъг живот на употреба, лесно се очертават шаблоните, буквите изглеждат като написаните на хартия и не се огъват.

Изработката на букви от филц в домашни условия и използването им при учене на азбуката е един бърз, лесен, оригинален и нискобюджетен вариант. Вашите деца много бързо ще навлязат в царството на буквите къде на шега, къде на игра, ще им бъде много забавно и интересно. Благодарение на буквите направени и декорирани от мама, детето ще развие способността си да се концентрира, да насочи вниманието си към нещо важно, ще му бъде интересно и увлекателно, ще развие своята наблюдателност, памет и най-вече логическото мислене.

Какви материали Ви трябват?  

 • различни цветни парчета от филц с дебелина 1,5 mm;
 • вата за пълнене на буквите;
 • цветни конци в тон с цвета на всяко парче филц;
 • ножици;
 • тебешир или креда;
 • велкро лента.

Какво следва да направите?

 1.  В нов текстов документ на Word изпишете всички букви, по начина който искате да ги направите!
 2. Разпечатайте буквите на хартия и изрежете шаблоните с ножица!
 3. Запазете работния файл на компютъра, защото по него ще можете да си правите справка за изработените до момента букви и няма да пропуснете буква!
 4. С помощта на хартиения шаблон и тебешир или креда очертайте по 2 заготовки за всяка буква!
 5. Подгответе буквата за шиене като подреждате материалите в следната последователност: заготовка от филц, парченце велкро, вата, парченце велкро, заготовка от филц! Благодарение на лепенката от велкро отделните части няма да се разместват и шиенето ще става по-лесно.
 6. Започнете обкантването на буквата със съответния цвят на конеца като започнете от по-трудните части и места към по-лесните!

За да бъдат още по-оригинални и увлекателни заниманията с буквите, върху всяка една можете да апликирате животно, предмет, форма, цвете или др. елемент, чието име започва с нея.

Една идея повече никога не е излишна, затова дайте воля на въображението и творческите си HandMade умения и добавете интересни декоративни елементи – копчета, ДЕКО форми, каишки, шнурчета и др., с помощта на които ученето да стане увлекателна игра.

Идея и снимка: http://www.norstar.ru

 


Коментирай


1 Коментар

 1. Ваня Славова
  16.06.2015    

  Браво Фани! Смело напред!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 


Открийте магията на нашите ръчно изработени вълшебства:


Посетете нашият магазин www.decorra.eu

Последвайте ни във Facebook

април 2024
П В С Ч П С Н
« февр.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930