Crea Centt Ви:

Зареждане ... Зареждане ...

Шепот от миналото за детския тъкачен стан

Когато бях малка за една Нова година, дядо Мраз (тогава все още имаше такъв), ми донесе много интересен подарък, за който и до сега си спомням с умиление. Това беше едно малко дървено станче, на което направих своите първи опити в тъкането. По онова време имахме часове по труд и творчество, в които изработвахме интересни неща, които грижовно нареждах на рафтовете на секцията, гледах ги, любувах им се, радвах им се абсолютно искрено, невинно, просто по детски.

Crea-Centt-Detski-Takachen-Stan

В часовете по трудово обучение използвахме ненужните вече кутии от обувки и празни кибритени кутийки, за да създадем 3Д визия на своя дом като правихме мебели от кутийките, залепяхме прежда и “тъкахме килимчета”, използвахме кибритени клечки, за да правим прозорчета и вратички, вземахме коркови тапи и създавахме различни животни, фигури и какво ли още не.

Сега обаче станахме модерни с поглед насочен на вън. Въведохме много английски чуждици в речника си и на всички тези дейности стана модерно да казваме креативни идеи, криейтив или детско творчество. Истината е, че много се гордеех с притежаването на моя специален дървен стан, но с времето пластовете на детското ми творчество се разместиха. Имах моменти, когато се отдавах на изкуството да рисувам, да пиша преразкази по картинки, да суша различни цветя и листа, за да ги правя на книжка хербарии, да правя икебани от естествени цветя, да записвам готварски рецепти и да експериментирам с готвенето. Посещавах много кръжоци и така докато пораснах и моите детски трепети окончателно се редуцираха. Сега когато се връщам назад във времето и правя тази детско-творческа хронология си давам сметка, че това което не промених и не загубих в годините е любовта ми към книгата и писането, превърнало се в мое хоби.

Detski-rakachen-Stan-CreaCentt

Видя, ли че ще се получи! ?…

Най-скъпият и незабравим спомен от моето детство и творчески години обаче остана, онзи мой новогодишен подарък, който и до сега стои грижовно прибран, чакащ момента, в който ще бъде разопакован и отново използван. Дълбоко вярвам в това, защото “огънят на детските мечти се подклажда от грижовната родителска ръка. За всяко нещо идва точното време, което се бележи с узряването у родителя на един стремеж, да бъде дадена на децата наистина добра и правилна насока за пътя, по който да вървят. За съжаление или не – няма еднозначна рецепта и това може би е хубавото, защото така се дава простор и свобода на родителите, а и всяка ситуация е уникална.

Наред с последните новости в света на детските играчки, този привидно скромен по възможностите си стан, запленява полета на детското въображение и протяга ръка към една приемственост между поколенията – мост, от който съвременният човек има огромна нужда.

Неограничените възможности за съчетаване на цветове, заедно с различната ширина и дължина на тъканта, позволяват изработването на различни творчески ръкоделия, като шалче, портмоне, черга за куклата, коланче, подложки за чаши, лента за челото и много други.”

Decata-takat-CreaCentt-Stan

Децата творят

И знаете ли, кое е най-ценното от тази история, това че все повече деца проявяват интерес към онова, което ни е съхранило през вековете и което ни прави народ с ценности, а именно – любовта към традициите, към обичаите, към ръчното творчество, към занаятите. Не случайно се организират все повече работилнички за деца, които не искат да стоят с таблетите и мобилните телефони в ръка, а с преждите, конците и детските тъкачни станчета.

На-важното е, че тези малки дървени станчета могат да доставят на децата ни радостта, която са изпитали нашите баби, която е била съпроводена с песен на устата им и любов към творчество в душата им.

Ако с тази история съм Ви заинтригувала и искате да се сдобиете с уникално дървено станче за Вашето дете, не се колебайте да се свържете с мен, за да Ви съдействам с покупката!

 


Коментирай


2 Коментарa

 1. Гергана Сандъкчиева
  19.04.2017    

  Здравейте как мога де се сдобия с такъв стан.

  • Фантима Иванова
   19.04.2017    

   Привет, Гергана!

   Можете да се свържете директно на този имейл s_abrashev@ mail.bg с г-н Абрашев и да попитате за цени, размери и срокове за доставка.

   Ще се радваме ако сме Ви били полезни!

   Ваши Creative Center

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 


Открийте магията на нашите ръчно изработени вълшебства:


Посетете нашият магазин www.decorra.eu

Последвайте ни във Facebook

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031