Crea Centt Ви:

Зареждане ... Зареждане ...

Тиха книжка. Книжка от плат – идейна концепция и видове.

Тиха книжка-Къща с пъзели и игри

Тихата книжка от плат е любима на децата. Но все пак да не забравяме, че тя е направена от плат, а книжките от плат са харесвани, меки, пъстри и забавни. Текстилната книжка може да бъде интерактивна, Тиха книжка-къща, образователна книжка, развиваща книжка-къща и др. Преди всичко активността на детето е провокирана от най-малките и най-безвредни, най-безопасни книжки от плат. Постепенно размерите стават по-големи. Страничките нарастват като брой и усложняват играта.

Книжката от плат расте заедно с малкото дете. Бебешката книжка е малка, лека и с изчистен дизайн. Детето расте, а с него и размерите на книжките, по които се увлича, иска да докосва, разлиства и да чете. По-големите размери позволяват да се добавят рисунки с безвредни бои на любими герои и животни. Могат също да се сложат послания или надписи.

Мека бебешка книжка от плат за момче

Бебешка мека книжка от плат. Интересна и забавна. Малки размери и весели картини.

Бебешката книжка променя своята сложност и вече не е толкова опростена като модел. Добавят се занимателни страници, които развиват фината моторика, както и предметната ориентация. Страниците свързани с математика са важни за умственото развитие, както и тези посветени на цветовете, геометричните фигури и буквите.

Всяка тиха книжка и книжка от плат си има своята индивидуалност. Тя носи своя енергиен положителен заряд и любов на автора. Книжката от плат става все по-разнообразна като тема, форма и композиция на занимателните страници. Тя е все по-отрупана с детайли и крие нови предизвикателства пред малкото човече. Добавят се множество елементи от ежедневието, с които детето по-лесно да опознае света около себе си.

Доказано е, че движението на пръстите е свързано с активиране на много точки на мозъка. Поради тази причина, фината моторика е толкова важна и залегнала в основата на идеята за създаване на тихи книжки от плат. Методът на Мария Монтесори е този, който носи белезите на онези занимания с детето, които спомагат интелектуалното му развитие чрез увлекателна тиха игра.

Текстилна книжка. Тиха книжка. Интерактивна книжка от плат – идейна концепция и видове. За какво изобщо става въпрос?  Ще се опитам да бъда кратка, но не съм убедена, че ще ми се получи.

Бързам да споделя, че тихата Книжката Къща с пъзели и игри е от най-висок клас на сложност в сравнение с другите два модела текстилни детски книжки, които вече 2 години предлагаме.

Ето как са разпределят по групи нашите видове текстилни и тихи книжки:

1. Идейна концепция за книжка от плат – ПОМОГНИ МИ ДА СИ ИГРАЯ САМ

Активна мека книжка от плат за бебе с размер 16 х 16 см. с подвижни листове. Изработена е от памучни платове с картинки на предмети от ежедневието на бебето. Бебешката книжка от плат е с изчистен дизайн. По нея няма какво да се скъса, глътне или загуби. Специална разработка е меката познавателна книжка с мотиви “Моята Първа Коледа”. Тази Коледна опознавателна книжка от плат носи символите и елементите на празника, с които да се запознае детето.

Забележете, че до тук изобщо не става въпрос и не говорим за тиха книжа, а за бебешка книжка от плат. Определението тиха книжка е напълно неуместно, защото сама по себе си книжката е мека и приятна за разлистване, но не предлага много занимания за игра на детето. Това е стадият на сензомоторен интелект – интелект, насочен навън – от о до 2 г.

Тиха книжка от плат Котешки истории

Тиха книжка от плат с картинки, рисунки, сметало и апликации.

2. Идейна концепция за книжка от плат – ПОМОГНИ МИ ДА РАЗВИЯ РЕЧТА СИ И ДА СЪМ АКТИВЕН

Серия текстилни тихи книжки с размери 20 х 20 см. с тема животни – динозаври, коте, куче, морски обитатели, в които има апликации, сметало, страници с геометрични фигури, цветове, а в една от тях букви. Всяка тиха книжка има сметало и задължителни пейзажни страници, с цел да се разказват истории на база на тях.

Първо възрастния разлиства и разказва, а постепенно детето започва да се опитва да посочва героите и да прави изречения или да реди думички. Този вид тиха книжка е предимно развиваща речта. В нея има образователни и разказвателни страници. Целта е детето да слуша, разказва, показва и запомня.

Не случайно заглавията на тази груоа книжки от плат са: тиха книжка “Динозавърско семейство”, тиха книжка “Котешки истории”, тиха книжка “Дино”, Развиваща образователна книжка ЗОО, Интерактивна тиха книжка “Морски обитатели”, тиха книжка “Моят първи Великден”.

Основната роля на тази серия текстилни тихи книжки, подчертавам, че са вече дефинирани като тихи книжки, е да стимулират речевата функция, самостоятелното занимание и опознаване на предмети, цветове, материи, грапавост (елементите на сметалото) и др. Това е стадият на конкретните операции, подготовка за зряло мислене на детето от 2 до 11 г. 

Основната идея е да се провокира действие чрез мислене – МОЗЪКА ЗАПАМЕТЯВА, КОГАТО РЪКАТА РАБОТИ!


Интерактивна книжка Морски обитатели

Интерактивна книжка Морски обитатели

3. Идейна концепция за книжка от плат – ПОМОГНИ МИ ДА СЕ НАУЧА САМ (ЧРЕЗ ОСЪЗНАТО УЧЕНЕ)

Тиха книжка “Къща с пъзели и игри” е най-сложната, най-образователната, развиваща и увлекателна книжка от плат, която разработихме в началото на юни 2017 г.

Тази последна разработка на тиха книжка от плат обхваща 5-те сфери – сетивни, практически, математически, за език (реч), общообразователни материали.

Тиха книжка “Къща с пъзели и игри” може да се ползва и след 9 м. възраст на детето. Това е свързано с момента, когато детето започва да си поставя определени цели и ги преследва. Ние обаче препоръчваме детето да навърши 11 – 12 м. и тогава да му бъде предоставена за игра този вид текстилна тиха книжка.

С тиха книжка “Къща с пъзели и игри” е на-добре детето да започне да играе около една годишна възраст. Тогава обича да седи и да си прелиства книжки с картинки. Детето харесва малки предмети затова в тихата книжка сме сложили различни  папионки от плат. То може да повдига цветните квадрати и да вижда каква геометрична фигура има скрита от долу – триъгълник, кръг, квадрат и правоъгълник.

Детето може да изважда морковите от гайките и да се мъчи да ги постави обратно на мястото им. Когато обаче му е скучно лесно ще премества бонбонките и цветенцата на сметалото и ще прецизира фината си моторика. Пъзелът с рибената кост, цветенцето, пеперудата, дърветата с плодове са пъзелите, които ще може да реди до 5 г. или докато това занимание му омръзне.

 

КАКВО Е ПРЕДИМСТВОТО на тихата книжка “Къща с пъзели и игри” – махате дребните елементи и я давате на детето да си я разгледа. Ако забележите, че тази мека книжчица му е интересна го оставяте да си я разлиства и постепенно преценявате какво да добавяте като занимания и игри.

Така в рамките на няколко години ще надграждате сложни детайли, докато детето самостоятелно и тихо си играе. Пъзели ще реди, разкази ще прави и интелекта ще развива.

ДА, до 2 г. детето ако има такава тиха книжка под ръка ще маха елементи, но няма какво да се скъса. Все пак това е книжка не от хартия, а от плат. А, ние като родители винаги сме до своите деца, за да ги наблюдаваме, помагаме и да ги напътстваме.

И, все пак, не забравяйте, че всяко дете е индивидуално. Някои деца започват да говорят рано. Лесно усвояват четенето и броенето. Имат добра памет, лесно се справят в училище. А при други деца всичко се получава с много усилия. 80% от способностите са дадени от природата и само 20 % зависят от възпитанието.

Един китайски философ (ок.313-238 г. пр. н.е.) на име Сун-цзъ е казал:
“Навсякъде по света новородените плачат еднакво. Но когато пораснат, се оказва, че имат различни навици. Това е резултат от възпитанието.”

Развивайте правилно ума на своето дете, защото всичко според мен е в нашите ръце!

Автор на текста: Фантима Иванова

 


Коментирай


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 


Открийте магията на нашите ръчно изработени вълшебства:


Посетете нашият магазин www.decorra.eu

Последвайте ни във Facebook

юли 2024
П В С Ч П С Н
« февр.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031