Crea Centt Ви:

Зареждане ... Зареждане ...

Вълшебната игла в ръцете на твореца

Каква е таз природна сила, която българската роза тъй фино е изваяла и сътворила?

Кой може времето за миг поне да спре, за да прегърне розата червена с двете си ръце?

Ръчно изработен часовник с бродерия

Ръчно изработен часовник с бродерия

Кой може поглед смело към иглата да обърне и да започне мънички мотиви да твори, за да оформи картички, бижута и картини, превърнали се в нежни, фини, уникални и неповторими красоти и сувенири?

Със сигурност, отговор на всички въпроси няма да мога драги ми читателю да дам, но пък затова от бод на бод и от конец на конец към цветно интервю поемам, в което ще разкажа за една прекрасна жена, която е готова сили да премери с цветната палитра от конци и с вълшебната игла в ръце ще зарадва твоите очи с уникалнички творби. 🙂

Иванка Коева

Иванка Коева

Казвам се: Иванка Коева от гр. Стара Загора, Хендмейкър който от 20 години е запленен от своето хоби, което от ноември 2015 г. преминава в професионално бродиране.

Занимавам се с изработка на ръчно бродирани картички, бижута и сувенири. В бъдеще възнамерявам да разнообразя изделията си като включа и бродирани бебешки комплекти, бродирани сватбени комплекти, бижута от епоксидна смола. Според мен приложението на бродерията е неизчерпаемо, а българката е жена, която цени красотата.

Колие с шевица

Колие с шевица

Моят стил, техника на изработка, цветови комбинации, материи и любими мотиви са пряко свързани с големината на модела и едрината на панамата като традиционно използвани са бродериите с кръстат или гобленов бод. Любимите ми мотиви неизменно са свързани с природата и нейното съвършенство – цветята. За мен цветовете трябва да бъдат нежни, преливащи, ненатрапчиви, галещи погледа.

Това, което правя не мисля, че е уникално и трудно за подръжание, но вярвам, че е завладяващо, красиво, истинско и всяка романтична и чувствена жена би го оценила.  

Моето Hand Made вдъхновение идва от природата. Нейното спокойствие и хармония правят вълшебна иглата ми. Обожавам цветята и животните. Много красота има и в българската шевица като забелязвам известна тенденция към завръщане на шевицата, нейното преоткриване и прилагане в различни ръчно изработени продъкти, подаръци, сувенири, картички и др. радващи окото нещица.

Една част от моите идеи са плод на готови схеми, предвид спецификата на този вид творчество, но не винаги цветовите комбинации в схемата ми допадат или съответстват на моя стил, душевност и усещане за красота. Поради тази причина се налага сама да “напасвам” цветовете, което е забавно и лично предизвикателство за един творец.

Гоблен Майкъл

Гоблен “Майкъл”

От няколко години правя и мои гоблени по снимка от личния ми снимков архив като  първият ми дизайнерски гоблен е на моето куче “Майкъл”. По-късно направих още два гоблена озаглавени “Тигър” и “Къща край езерото”, които все още са в процес на изработка и не са напълно завършени, за да презентирам.

Създадох последната си творба под формата на картичка в днешния ден. Обикновено избродирам няколко мотива, а след това пристъпвам към монтажа. Изключително важно е да се постигне 100 % синхрон между бродерията и еленентите за украса, оформление и декорация на картичката. Украсата не трябва да бъде натрапчива и кичозна, а елегантно допълнение към бродерията. Ето защо предпочитам по – изчистената украса във вид на панделка, ширит, апликация, релеф и др. Когато създавам своите бижута с бродирани мотиви задължително се съобразявам с формата и украсата на обкова, а не само цветово и стилово.

Любимото ми време за творчество е неопределено. 🙂 Хване ли ме “музата” мога да бродирам денонощно само очите да издържат. Преди години съм сядала да бродирам след 22 ч. когато заспят всички у дома и съм бродирала до 3 – 4 часа сутринта, защото гобленарството води до пристрастяване и е тръпка. Казваш си, че ще довършиш още нещо, за да завършиш детайла, и още нещо, за да видиш фигура или елемент и така до сутринта или докато нещо не те накара да си вземеш глътка въздух и не спреш.

Най-забавната ми Hand Made история все още предстои, но кога ще настъпи и аз не знам. 

Картичка с мече

Картичка с мече

Karticha-goblen-za-krashtene

 

Не водя активен Hand Made живот и поне за сега не членувам в организации от този бранш. Контактите ми се свеждат до няколко групи във Facebook, а скоро предоставих няколко от моите красотички на благотворителен базар за набиране на средства за певческия хор на библиотекарите в Стара Загора и за напред смятам да предоставям мои изделия предимно за благотворителност.

Целта ми е да продавам изделията си, за да може моята красота и част от моята душа да достигнат до повече домове и да зарадват повече хора. Казват, че хора които работят това, което обичат, всъщност са безработни.  Аз не възприемам бродерията като работа, а като удоволствие и защо да не се издържам с това!?

Не съм убедена, че да си Хендмейкър е модерно и печелившо занимание, но със сигурност е приятно и релаксиращо. В последната почти година, откакто се занимавам с лично творчество и не практикувам професията си на счетоводител се чувствам много добре – без стрес, напрежение, бързане за някъде. За мен най – важно е спокойствието, като станеш да не бързаш за никъде, да правиш каквото ти харесва, както ти харесва. С две думи – спокойствието е незаменимо.

Ориентирана съм към продажба на българския, а защо не и на чуждестранните пазари, където клиентите са с по-големи възможности за покупка, тъй като смятам с бродиране и лично творчество да се издържам. В България красотата се цени, но за жалост възможностите са ниски.

Тук искам още нещичко да споделя, че ще ме направите много щастлива, ако оцените труда ми подобаващо.

Моето Hand Made послание към хората, които ползват творбите ми е: Обичам всички мои красотички и влагам цялото си сърце в изработката им. Нека да носят на хората много радост и добро настроение. Обичайте ги както ги обичам аз!

Brodirani-suveniri

Визитна картичка: 

телефон: 0896 611 099

FB страница: https://www.facebook.com/koserowahandmade

E-mail адрес: koseva71@gmail.com

Прекрасните авторски творби на нашата гостенка можете да откриете в нейната  Facebook страница.

А ти, драги ми читателю,

остани на близо и на линия, за да научаваш интересни новини за творческата кариера на Ваня!

 

 


Коментирай


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 


Открийте магията на нашите ръчно изработени вълшебства:


Посетете нашият магазин www.decorra.eu

Последвайте ни във Facebook

юли 2020
П В С Ч П С Н
« ян.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031