Crea Centt Ви:

Зареждане ... Зареждане ...

За твоят имен ден – Еньовден

Да подготвим една поздравителна картичка, да я докоснем фино с ръце, да напишем своето пожелание от душа и сърце, по някога е много по-ценно и скъпо от подарък за много пари. Надписването и поднасянето на поздравителни картички за празника е личен избор и въпрос на решение как да зарадваме близки, приятели или познати за празника – рожден ден, имен ден, годишнина, кръщене, сватба, раждане на дете или друг специален празник или повод.

Истината е, че колкото по-голямо участие сме в зели в подготвянето на изненадата за празника, толкова по-трайни следи ще оставим в душата на човека, за който сме направили всичко това. Да подарим нещо направено с ръцете ни, да вложим своята чиста мисъл, да изразим чувствата и емоциите си, да дарим частица от сърцето си, да се вълнуваме така както се вълнува празнуващият, е толкова истинско и чисто, че оставя спомени за цял живот и за двете страни.

Ето защо за Еньовден, който по традиция се празнува всяка година на 24 юни, имам удоволствието да продължа с обещаното – да Ви предоставям интересни пожелания за празника като добавям и малко информация за неговото тълкуване, обичаи и празнуване.

Коренът на празника Еньовден е свързан със славянските фолклорни традиции и има много точни съответствия в обичаите на всички славянски народи.

В Русия например, празникът се нарича Иван Купала и се смята за езически народен празник, в Украйна името е Ивана Купала – Купайла, а в Белорусия името е Купалле. Източните славяни отбелязват празника с традиционно нощно къпане в нощта преди Иван Купала. Задължително се пали огън, който се прескача и около него се танцува.

В България например, през нощта преди Еньовден се берат билки и се смята, че точно тогава те имат най-голяма целебна сила и свойства. В Полша празникът се нарича Ноц Швентоянска – Свети Иванова нощ и е свързан с подобни народни ритуали като палене на огньове и прескачането им, палене на сламена кукла, къпане в реките, бране на билки и закичване на девойките с венци.

Всяка година на 24 юни Източно Православната Християнска Църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител, от където идва името на народния празник – Еньо или Яне, които са кратки форми на Йоан (Иван). Ето защо обредите и традициите на двата празника се преплитат и според народните традиции празникът Еньовден е наричан Яневден, Яновден, Иванден, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка.

Но, да не се увличам, а с много настроение и думи красиви, да изразя своите обещани пожелания за празничния ден. 🙂

1. Днес е твоят имен ден!

Да бъдеш здрав, обичан и от името си пазен и закрилян!

Да бъде пътя чист и светъл, по който ти вървиш и много планове кроиш!

Да бъде празник всеки ден, да бъдеш ти усмихнат, весел и благословен!

Честит имен ден!

 

И още едно пожелание с дъх на лято и морски бриз:

 

2. Далечни хоризонти ти да стигаш!

Сърцето твое чисто нека бъде, в очите радост да искри!

Моряшката надежда да ти дава сили, да бъдеш здрав и силен като морските вълни!

Честит имен ден, от мен!

Следва продължение в текстове и рими за приятели и фенове любими! 🙂

 

 


Коментирай


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

 


Открийте магията на нашите ръчно изработени вълшебства:


Посетете нашият магазин www.decorra.eu

Последвайте ни във Facebook

август 2021
П В С Ч П С Н
« ян.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031